Η ανεργία «πέφτει» στην Ελλάδα αλλά... Ημερομηνία:
Σήμερα 9/7/2025, 19:28 - Εμφανίσεις: 6
Μπορεί η ανεργία να μειώνεται στην Ελλάδα, ωστόσο υπάρχουν μια σειρά από ζητήματα στον τομέα αυτό, τα οποία δεν έχουν επιλυθεί, σύμφωνα με έκθεση του ΟΟΣΑ (OECD Employment Outlook 2025), η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
Όπως καταγράφει η έκθεση, η ελληνική αγορά απασχόλησης αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις, όπως είναι η μειωμένη συμμετοχή των νέων και των γυναικών στην αγορά εργασίας.
Είναι σαφές πως η Ελλάδα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει διαρθρωτικά εμπόδια που περιορίζουν τη συνολική συμμετοχή στον κόσμο της εργασίας.
Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2025, το μέσο ποσοστό απασχόλησης στις χώρες του ΟΟΣΑ έφτασε το 72,1%, σημειώνοντας νέο ρεκόρ.
Πάντως, η Ελλάδα υπολείπεται σημαντικά αυτού του μέσου όρου, με χαμηλότερα ποσοστά απασχόλησης, ιδίως σε ό,τι αφορά τις γυναίκες, τους νέους και τους μεγαλύτερους σε ηλικία εργαζομένους.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m1"); }); Πάνω από τον μέσο όρο Από εκεί και πέρα, τα ποσοστά ανεργίας στον ΟΟΣΑ παραμένουν ιστορικά χαμηλά, με μέσο όρο 4,9% τον Μάιο του 2025.
Αντίθετα, η Ελλάδα εξακολουθεί να εμφανίζει υψηλότερη ανεργία από τον μέσο όρο.
Αν και δεν περιλαμβάνεται στις πιο ακραίες περιπτώσεις της έκθεσης, η χώρα δεν έχει επιτύχει ακόμα την ισχυρή ανάκαμψη που παρατηρείται σε άλλες, όπως η Κόστα Ρίκα.
Παρόλα αυτά, η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο από την κορύφωση της κρίσης χρέους στις αρχές της δεκαετίας του 2010, όταν η ανεργία ξεπέρασε το 27%.
Τα τελευταία χρόνια, το ποσοστό ανεργίας μειώνεται σταθερά εξαιτίας της ανόδου του τουρισμού, τις στοχευμένες επενδύσεις και μια αργή αλλά συνεχιζόμενη διαρθρωτική αλλαγή της οικονομίας.
Πάντως, η ανεργία παραμένει αρκετά πάνω από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ, καταδεικνύοντας συνεχιζόμενες δυσκολίες στην απορρόφηση νέων εργαζομένων και στη μείωση της μακροχρόνιας ανεργίας.
Νέοι και γυναίκες Μεγάλο πρόβλημα αποτελούν και οι νέοι που βρίσκονται εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης ή κατάρτισης.
Οι νέοι σηκώνουν το βάρος των σημερινών διαγενεακών ανισοτήτων και είναι...